Snickra ett tittskåp!

Taget från 101ideer.se
Foto:Tommy Durath


Tidsåtgång: Ca 4 timmar.
Svårighetsgrad: 4/5
Typ av pyssel: Snickra
Du behöver:

➜ Gammal ram.
➜ Målartvätt.
➜ Mörkbrun bets och vit grundfärg.
➜ Patingeringsvax, finns t ex på Slöjd-­detaljer.
➜ Planhyvlad furu lika bred som du vill att ditt skåp ska vara djupt och 15–18 mm tjock.
➜ Masonit, 3 mm tjock, för skåpets baksida.
➜ Kvartslist, 15 x 15 mm, för att bära upp hyllplan.
➜ Trälist, 12 x 40 mm, lika lång som skåpets bredd invändigt.
➜ Gångjärn, 2 mindre eller ett långt ­pianogångjärn.
➜ Fin tapet eller tyg.
➜ Glasruta till ramen eller finmaskigt ­metallnät (går att ha ramen tom också).
➜ Magnet eller liten hasp.
➜ Trälim.
➜ Träskruv, 4 mm i diameter, 35–40 mm långa.
➜ Borr, fintandad såg och stämjärn.

Gör så här:

1. Skura rent ramen med målartvätt och smörj in den med patineringsvax. När vaxen är torr kan du putsa ramen med en putsduk så att ytan under skymtar fram.

2. Själva skåpet kan görs av enkel, planhyvlad furu i standardmått som finns att köpa på byggvaruhuset. Det planhyvlade virket finns i bredderna 70, 95 och 120 mm. Tjockleken 18 mm är vanligast, men på välsorterade affärer med trä och lister kan du också hitta 15 mm, vilket får skåpet att kännas mindre klumpigt. Utgå från ramens mått och gör skåpet som en enkel låda. Skruvlimma ihop delarna: Borra först ett hål, ca 1 mm mindre i diameter än själva skruven, så undviker du sprickor. Stryk på lite trälim och skruva sedan ihop.

3. Fäst små lister med trälim, som hyllplanet ska vila på. När limmet torkat läggs hyllplanet på plats. Sedan är det lätt att fästa hyllplanet med skruvar som går genom skåpets sidstycken. Förborra innan du skruvar.

4. Vill du använda vanliga gångjärn ska dessa försänkas i skåpet. Det innebär att man gör ett urtag i skåpets ena sidstycke, lika stort som gångjärnens höjd och lika djupt som gångjärnens tjocklek.

5. Såga ut skåpets bakstycke i masonit. Gör det ca 5 mm mindre än skåpets yttermått.

6. Måla skåpet och bakstycket var för sig. Vill du patinera skåpet börjar du med att betsa det med svart eller mörkbrun bets, därefter vit grundfärg. När den vita färgen torkat kan du slipa av en del av den vita färgen, så att skåpet ser lite slitet ut. Grundfärgen måste sedan behandlas så att den får en tålig yta. Smidigast är att behandla med ofärgad olja eller vax ovanpå.

7. Täck bakstycket med fin tapet eller ett tunt tyg, som också kan fästas med tapetlim. Spika fast bakstycket mot skåpets baksida. Fäst en trälist (ca 12  x  40 mm) inuti skåpet, mot bakstycket, utmed skåpets översida. Det är själva listen som ska bära upp skåpets tyngd. Borra två hål i listen och fäst upp skåpet på väggen med skruv.

8. Hålet i ramen kan förses med glasruta eller med ett finmaskigt metallnät, som kan köpas som metervara på byggvaruhus. Nätet fästs med häftpistol. En glasruta fäster du enklast med silikon. Skruva fast ramen med hjälp av gångjärn.

9. Fäst ett dolt magnetlås på skåpets insida eller en synlig hasp och ögla för att kunna stänga skåpet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0